Εκδήλωση για την ανακοίνωση των βραβεύσεων του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» για το 2019
Ανακοινώθηκαν οι βραβεύσεις του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στην Ελλάδα για το 2019
Η «Γαλάζια Σημαία» κυματίζει τη φετινή χρονιά σε 515 ακτές, 15 μαρίνες και 4 σκάφη αειφόρου τουρισμού, και η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στη 2η θέση ανάμεσα σε 47 χώρες παγκοσμίως! Αξίζει να σημειωθεί, ότι το 14% του συνολικού αριθμού των βραβευμένων ακτών διεθνώς, είναι ελληνικές.
Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης σε συνεργασία με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.) πραγματοποίησε την εκδήλωση ανακοίνωσης των βραβευμένων ακτών και μαρίνων για το 2019 στην Ακτή Βουλιαγμένης.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της πολιτείας και κλαδικών φορέων του Τουρισμού.
Πιο συγκεκριμένα, απεύθυναν χαιρετισμό :
Ο Υπουργός Τουρισμού, κος Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κος Σωκράτης Φάμελλος, η Πρόεδρος Επιτροπής Περιβάλλοντος Βουλής, κα Αικατερίνη Ιγγλέζη, ο Τομεάρχης Τουρισμού της ΝΔ, κος Μάνος Κόνσολας, η Βουλευτής ΚΙΝΑΛ, κα Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Πρόεδρος του ΕΟΤ, κος Χαράλαμπος Καρίμαλης, Γενικός Γραμματέας του ΣΕΤΕ, κος Γεώργιος Βερνίκος, και ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Μαρινών Ελλάδος, κος Ιωάννης Αλεξόπουλος.
Ο Υπουργός Τουρισμού απηύθυνε χαιρετισμό και δήλωσε ότι: «Το Πρόγραμμα Γαλάζια Σημαία είναι ένας θεσμός-σύμβολο ποιότητας που προωθεί την περιβαλλοντική ευσυνειδησία, προάγει τον ελληνικό τουρισμό και προϋποθέτει τη στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων μερών για την αποτελεσματική διαχείριση της πολυ-επίπεδης φύσης του τουρισμού, ένας θεσμός που αντιμετωπίζει τις αυξανόμενες απαιτήσεις των τουριστών και, κατ’ επέκταση, τον αυξανόμενο ανταγωνισμό. Ο εθελοντισμός σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτικής πρωτοβουλίας είναι σημαντικός σε κρίσιμους για την οικονομία κλάδους, όπως ο τουρισμός, όπως ακριβώς συμβαίνει σε αυτόν τον θεσμό».
Ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ανέφερε ότι: «Η διαδικασία αυτή … νομίζω ότι απεικονίζει και στα ποσοτικά και στα ποιοτικά στοιχεία την πορεία και του τουρισμού και της χώρας. Αν κάποιος παρακολουθήσει τα στατιστικά στοιχεία για το πως εξελίσσεται το πρόγραμμα … θα δει ότι έχουμε περίπου μία τάξη μεγέθους, μια διαφορική εξέλιξη, μαθηματικών περίπου 120 νέων γαλάζιων σημαιών στην περίοδο του χρόνου της τελευταίας πενταετίας. Αυτό είναι μια ποιοτική διαφορά στο επίπεδο του τουρισμού και των ακτών. Είναι μία ποιοτική διαφορά στο επίπεδο της ποιότητας περιβαλλοντικών παραμέτρων αλλά και των εφοδίων του τουρισμού που διαθέτουμε σαν χώρα. Και αναφέρομαι στο θέμα του εθνικού κεφαλαίου ως περιβάλλον – βιοποικιλότητα – τουρισμός και ως απόλυτα συνδεδεμένο, μιας και πολλές φορές στην χώρα μας – σε δημόσιο επίπεδο δυστυχώς και σε πολιτικό – γίνεται μία συζήτηση για το πως μπορεί να αποσυνδεθεί η περιβαλλοντική αξία της χώρας μας, το περιβαλλοντικό κεφάλαιο άρα η κληρονομία μας και η ιδιότητα μας, το ελληνικό dna, από την επιχειρηματικότητα».
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής τόνισε ότι: «Έχουμε καταφέρει τα τελευταία χρόνια να ανεβούμε σκαλοπάτια στη λίστα των χωρών όπου η περιβαλλοντική προστασία αποτελεί συστατικό στοιχείο της βιωσιμότητάς τους. Τα σημεία παρακολούθησης αυξάνονται, η περιβαλλοντική διαχείριση ευαίσθητων οικοσυστημάτων ενισχύεται, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου γίνεται ουσιαστικότερη. Μέσα από τη βράβευση με τη Γαλάζια Σημαία, ο στόχος δεν είναι μόνο η αύξηση στα νούμερα των σημαιών, αλλά η εμπέδωση σε όλους ότι η περιβαλλοντική προστασία είναι βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την βιωσιμότητα της οικονομίας. Για τη χώρα μας που το τουριστικό προϊόν κατέχει πρωτεύουσα θέση στην ανάπτυξη της οικονομίας, η ανάδειξη της ποιότητας των θαλασσών και των λιμνών μας αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».
Ο Τομεάρχης τουρισμού της ΝΔ ανέφερε: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό και ως στόχο θέτουμε να συμβάλουμε στην προσπάθεια της ΕΕΠΦ αλλά και στα ελληνικά τουριστικά ακίνητα να δώσουμε τα απαραίτητα κίνητρα προκειμένου η χώρα μας να κατακτήσει την πρώτη θέση σε αριθμό παραλιών αλλά και να είμαστε οι πρώτοι στην Μεσόγειο σε υποδομές που αφορούν τις μαρίνες. Είμαστε δεύτεροι, όμως εμείς βάζουμε στόχο σύντομα όλοι μαζί να προχωρήσουμε σε αυτή την προοπτική. Όμως βάζουμε και ένα άλλο στόχο. Να αποτυπώσουμε περιβαλλοντικούς δείκτες σε ότι αφορά την βιώσιμη ανάπτυξη με τους φυσικούς πόρους. Είναι κάτι πολύ σημαντικό να το προσπαθήσουμε όλοι μαζί και μπορούμε να το κάνουμε σε τοπικό υπερτοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Αυτοί οι δείκτες που συνδέουν τον τουρισμό με τους φυσικούς πόρους είναι πολύ σημαντικό και κυρίαρχο στοιχείο».
Η Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ δήλωσε: «Οι Γαλάζιες Σημαίες που σήμερα θα ανακοινωθούν και θα γίνουν βραβεύσεις είναι, επιτρέψτε μου να το πω λίγο απλά, ένας ‘κράχτης’. Ένας τουριστικός αλλά και ένας περιβαλλοντικός ‘κράχτης’ στις τοπικές κοινωνίες, γιατί καλλιεργούν μέσα από την συμμετοχή των παιδιών, των κοινωνιών, των δήμων και των επιχειρήσεων, που σήμερα είναι εδώ παρούσες και έχουν αγκαλιάσει αυτήν την προσπάθεια και τρέχουν το πρόγραμμα, καλλιεργούν κυρίως τη συνείδηση όλων μας ότι το περιβάλλον είναι το μεγάλο ζητούμενο για την ανάπτυξη, για την ευημερία για την καθημερινότητα αλλά και, όπως ακούστηκε ήδη, και για τον τουρισμό».
Ο Πρόεδρος του ΕΟΤ σημείωσε ότι: «Σε έναν κόσμο, που η αγωνία για το μέλλον του πλανήτη διαρκώς μεγαλώνει, ο διεθνής θεσμός της Γαλάζιας Σημαίας είναι άμεσα συνυφασμένος με τις βασικές αρχές της αειφορίας, που προτάσσουν το σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος, την ποιότητα που απολαμβάνουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες μίας χώρας, την ισόρροπη και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και συμβάλλει σημαντικά στη διεθνή εικόνα που εκπέμπει ο κάθε προορισμός».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΤΕ στον χαιρετισμό του δήλωσε: «Από τον στόχο της τουριστικής ανάπτυξης περιοχών, έχουμε περάσει στην εποχή που ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει, και εν μέρει ήδη αποτελεί, το μέσο βελτίωσης ενός τόπου. Και σε αυτό το σημείο, καταδεικνύεται, περισσότερο από ποτέ, η ανάγκη για συνεργασίες και συνέργειες. Συνεργασίες και συνέργειες που απαιτούνται και για την ικανοποίηση των αυστηρών κριτηρίων του διεθνούς Προγράμματος Γαλάζια Σημαία, το οποίο με επιτυχία χειρίζεται για τη χώρα μας η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, πιστοποιώντας τα υψηλά επίπεδα που βρίσκονται εκατοντάδες ακτές αλλά και μαρίνες στους ελληνικούς προορισμούς».
Ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Μαρινών Ελλάδας συνεχάρη την ΕΕΠΦ για το πρόγραμμα Γαλάζια Σημαία που βοηθά στην αναβάθμιση των ελληνικών μαρινών και τόνισε ότι «Η ΕΜΑΕ θα είναι πάντα δίπλα στο πρόγραμμα Γαλάζια Σημαία. Η Γαλάζια Σημαία είναι ένα διεθνές πρόγραμμα που, όσο τα χρόνια περνάνε και οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο την κρισιμότητα της προστασίας του περιβάλλοντος, γίνεται πιο επίκαιρο από ποτέ. Το κρισιμότερο είναι η περιβαλλοντική εκπαίδευση και πληροφόρηση. Στην προσπάθεια αυτή το Πρόγραμμα Γαλάζια Σημαία είναι δυναμικός πυλώνας και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους ανθρώπους που έχουν αφιερώσει την ζωή τους και την ενέργειά τους στον στόχο αυτό.».
Ακολούθησαν εισηγήσεις από τον Πρόεδρο του ΔΣ της ΕΕΠΦ και μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), κο Νίκο Πέτρου, την Γενική Δ/ντρια Αξιοποίησης Ακινήτων & Επιχειρηματικών Μονάδων της ΕΤΑΔ, κα Αγγέλα Μιχαλοπούλου, τον Διευθυντή της TOBEA, Μηχανολόγο & Αεροναυπηγό, κο Ιγνάτιο Φωτίου, και από τον Πρόεδρος της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών, κο Παναγιώτη Δράκο.
Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΠΦ αναφέρθηκε στα Προγράμματα «Γαλάζια Σημαία» και Green Key που αποτελούν συνδετικούς κρίκους ανάπτυξης τουρισμού, αειφορίας και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Παράλληλα τόνισε την σημαντική ανάγκη για Κεντρικό σχεδιασμό, ο οποίος θα δώσει τη δυνατότητα στη χώρα μας, να κατακτήσει την πρώτη θέση. Η εισηγήση του έκλεισε με την προβολή ενός ενημερωτικού βίντεο για το Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία».
Η κα Αγγέλα Μιχαλοπούλου, Γενική Δ/ντρια Αξιοποίησης Ακινήτων & Επιχειρηματικών Μονάδων της ΕΤΑΔ παρουσίασε το σημαντικό έργο που έχει γίνει στην Ακτή της Βουλιαγμένης αλλά και στην Μαρίνα Αλίμου οι οποίες βραβεύθηκαν και φέτος με Γαλάζια Σημαία. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Η ΕΤΑΔ, στην Αττική, διαθέτει 5 άμεσα μισθωμένες οργανωμένες ακτές που υποδέχονται πάνω από 600.000 λουόμενους τον χρόνο και 9 παραχωρημένες ακτές σε Δήμους. Η Ακτή Βουλιαγμένης, με τη διαχείριση της ΕΤΑΔ, είναι σήμερα η μεγαλύτερη ακτή στην Αττική με πάνω από 560.000 λουόμενους ετησίως. Επιπλέον, η ΕΤΑΔ, στην Αττική έχει στο χαρτοφυλάκιό της 5 μαρίνες, με την Μαρίνα του Αλίμου να είναι μία από τις μαρίνες που λαμβάνει Γαλάζια Σημαία με την διαχείριση της ΕΤΑΔ». Σχετικά με την Ακτή Βουλιαγμένης, η κα Μιχαλοπούλου ανακοίνωσε: «Στόχος μας είναι, σε αυτό το μοναδικό μέρος της Αθηναϊκής Ριβιέρας να αναπτύξουμε νέες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους επισκέπτες μας, με σεβασμό στο περιβάλλον, αναδεικνύοντας τα μοναδικά χαρακτηριστικά του και δημιουργώντας ένα χώρο προσβάσιμο που θα προσφέρει δυνατότητες άθλησης, αναψυχής και θεάματος δίπλα στη θάλασσα, σε μια, για άλλη μια φορά, βραβευμένη με Γαλάζια σημαία Ακτή.».
Ο Διευθυντής της ΤΟΒΕΑ, παρουσίασε το καινοτόμο προϊόν Seatrac, το οποίο επιτρέπει σε άτομα με κινητικές δυσκολίες να εισέλθουν αυτόνομα στην θάλασσα. Παράλληλα παρουσίασε ένα σύνολο υπηρεσιών που πρέπει να υπάρχουν σε μια ακτή προκειμένου να την κάνουν προσβάσιμη σε όλους.
Οι εισηγήσεις έκλεισαν με μια ιδιαίτερη ομιλία από τον Πρόεδρο της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών, ο οποίος μετέφερε στο κοινό τις εμπειρίες του από την χρήση των υπηρεσιών που υπάρχουν στην Ακτή της Βουλιαγμένης για την είσοδο των ατόμων με κινητικές δυσκολίες στην θάλασσα και χάρη στις οποίες και την υποστήριξη των εργαζομένων εκεί, μπορεί να απολαμβάνει και ο ίδιος την θάλασσα.
Οι φετινές βραβεύσεις του Προγράμματος ανακοινώθηκαν με ευχάριστο τρόπο από παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού, που κρατώντας μικρά πλακάτ παρουσίασαν τις βραβεύσεις ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας μας.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παραλαβή της Γαλάζιας Σημαίας, η οποία κατέφθασε από θαλάσσης με τη ναυαγοσωστική λέμβο, από όπου την παρέλαβαν τα παιδιά, και παρέδωσαν στους υπευθύνους της ακτής για να την αναρτήσουν στον ιστό.
Η φετινή εκδήλωση υλοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με την Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ). Το Πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και υποστηρίζεται από τα προϊόντα προσβασιμότητας Mobi mat του γαλλικού οίκου Deschamps.