Ο Στέφανος Βλαστός, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ Α.Ε στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών «Μονόδρομος η συνύπαρξη του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα για την ανάπτυξη και πρόοδο της χώρας»

08/04/2022 | Highlights, Δελτία Τύπου

Στη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και στην ανάγκη να απαλειφθούν οι όποιες αγκυλώσεις που εμποδίζουν την προσέλκυση και υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων στη χώρα επικεντρώθηκε η συζήτηση, κατά την τρίτη ημέρα εργασιών του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, μεταξύ του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε. Στέφανου Δ. Βλαστού και του ιδρυτή της Dynacom Tankers, Sea Traders and Dynagas, Γιώργου Προκοπίου, πλειοδότη των διαγωνισμών για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Στη διάρκεια του πάνελ, που συντόνισε η δημοσιογράφος του Alpha, Μαρία Νικόλτσιου, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πρόσφατη δικαστική προσφυγή του Δήμου Χαϊδαρίου ενάντια στη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον νέο επενδυτή, με τον κ. Βλαστό να σημειώνει χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν μπορείς ποτέ να προνοήσεις για τα πάντα. Πήραμε ένα αποτυχημένο μοντέλο διαχείρισης, έναν παρωχημένο τρόπο αξιοποίησης και λύσαμε ένα πρόβλημα 50 ετών. Καταφέραμε να προσελκύσουμε έναν διεθνή, κορυφαίο Έλληνα επενδυτή και ευπατρίδη, ο οποίος κατάφερε να κερδίσει τον πλειοδοτικό διαγωνισμό».

Ως προς τη διαδικασία του ανοικτού διαγωνισμού που διενήργησε η ΕΤΑΔ με άρτιο τρόπο για το ακίνητο της στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας σημείωσε ότι «λαμβάνοντας υπόψιν τα δεδομένα της αγοράς, με ευελιξία καταφέραμε να πωλήσουμε την έκταση της ΕΤΑΔ στα 37,3 εκ. ευρώ από 30,7 εκ ευρώ, που ήταν η τιμή εκκίνησης, έχοντας επιλύσει προηγουμένως σειρά προβλημάτων. Με διαπραγματεύσεις αυξήσαμε την αρχική έκταση από 216 στρ. σε 332 στρ., εξασφαλίζοντας την αρτιότητα του ακινήτου και την πρόσβαση στο δρόμο, πετυχαίνοντας έτσι να γλυτώσουμε τους Έλληνες πολίτες από τα 16 εκ. που πλήρωναν, ως πρόστιμα, ετησίως».

Από την πλευρά του ο κ. Προκοπίου στάθηκε στη «διαφάνεια και στην άψογη διαδικασία με την οποία διενεργήθηκε ο διαγωνισμός για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά», αναφέρθηκε στα προβλήματα της δραστηριοποίησης των επενδυτών στην Ελλάδα, στην ανάγκη επίλυσης των εμποδίων για την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων στη χώρα, ενώ ξεδίπλωσε το όραμα του για την αξιοποίηση των Ναυπηγείων, με διττό σκοπό: τη συμβολή τους στην αμυντική θωράκιση της χώρας, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Ελληνικής Κυβέρνησης, και την αναβίωση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης.

Ως προς το ζήτημα της ανάγκης της συνεργασίας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και των θεσμικών αλλαγών που απαιτούνται για την υλοποίηση περισσότερων επενδύσεων στην Ελλάδα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ σημείωσε ότι «θα πρέπει να αναλογιστούμε ως Πολιτεία, ως κοινωνία και ως πολίτες τι είδους επενδύσεις θέλουμε να προσελκύουμε»..

Αναφερόμενος στο ρόλο της ΕΤΑΔ ως προς την προσέλκυση επενδυτών, ο κ. Βλαστός σημείωσε ότι, βάσει της δέσμευσης του Πρωθυπουργού, η Εταιρεία καταφέρνει να προσελκύει σημαντικούς επενδυτές και να διαχειρίζεται πολλά από τα προβλήματα που προκαλούνται από την γραφειοκρατία.

«Θα στηρίξουμε μέχρι τέλους και με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να τελεσφορήσει αυτός ο διαγωνισμός και η επένδυση που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας. Ως ΕΤΑΔ είμαστε μια υγιής υποστηρικτική δύναμη του Δημοσίου και είναι μονόδρομος η συνύπαρξη του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα για να πετύχει η χώρα», συμπλήρωσε ο κ. Βλαστός.