Επίσκεψη και επιτόπια σύσκεψη στο φρουριακό συγκρότημα στο Μπούρτζι πραγματοποίησαν χθες, Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), Στέφανος Δ. Βλαστός.
Στη διάρκεια της επίσκεψης επιβεβαιώθηκε η ολοκλήρωση του έργου μείζονος σημασίας για την αποκατάσταση και επαναλειτουργία του εμβληματικού συγκροτήματος του Μπούρτζι, ιδιοκτησίας της ΕΤΑΔ, στο πλαίσιο του σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και της ΕΤΑΔ και της υλοποίησης από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού ενός έργου προϋπολογισμού άνω των 2.781.000 ευρώ με χρηματοδοτικούς πόρους του ΕΣΠΑ.
Στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκε η διαδικασία διαχείρισης και αξιοποίησης του χώρου με το Υπουργείο Πολιτισμού να πρόκειται να αξιοποιήσει ένα μέρους του μνημείου, λειτουργώντας το ως εκθεσιακό χώρο και την ΕΤΑΔ το υπόλοιπο μέρος του συγκροτήματος, σύμφωνα με την ανάλογη εμπειρία και τεχνογνωσία που διαθέτει η Εταιρεία στη διαχείριση, αξιοποίηση και λειτουργία πολιτιστικών χώρων προς όφελος της τουριστικής ανάδειξης τους και της οικονομικής ανάπτυξης των εκάστοτε τοπικών κοινωνιών.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΕΤΑΔ στόχος είναι να λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα οι νέες χρήσεις σε πιλοτική βάση, ενώ μέχρι το τέλος του 2022 αναμένεται η προκήρυξη ανοιχτού πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκμίσθωση καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος υψηλών προδιαγραφών στη νησίδα, έτσι ώστε η επόμενη τουριστική περίοδος να βρει έτοιμο το μνημείο να υποδεχτεί με τον καλύτερο τρόπο τους επισκέπτες του.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη δήλωσε:
«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού υλοποιεί σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσειακές υποδομές στην Αργολίδα, έργα που ξεπερνούν τα 18.000.000 ευρώ, προερχόμενα είτε από το τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020, είτε από εθνικούς πόρους του ΥΠΠΟΑ. Στόχος της επίσκεψής μας στο Μπούρτζι ήταν να δρομολογήσουμε τη διαδικασία, ώστε να αποδοθεί στους Ναυπλιείς και στους επισκέπτες του Ναυπλίου αυτό το υποδειγματικά αποκατεστημένο μνημείο. Είναι ένα έργο που επιβεβαιώνει ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Αρχαιολογική Υπηρεσία, μπορούν να εκτελούν έργα υψηλής ποιότητας. Το Μπούρτζι προορίζεται να αποτελέσει έναν πλήρως λειτουργικό και προσβάσιμο μνημειακό τόπο και έναν υψηλών προδιαγραφών, αναπτυξιακό πόρο για το Ναύπλιο και την Αργολίδα».
Από την πλευρά του , ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Στέφανος Δ. Βλαστός προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Σήμερα είναι μία ξεχωριστή και σημαντική ημέρα, καθώς η ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης στο εμβληματικό Μπούρτζι σηματοδοτεί την αξιοποίηση του ιστορικού αυτού τοπόσημου από την ΕΤΑΔ και το Υπουργείο Πολιτισμού με γνώμονα την ανάδειξη της πολιτιστικής του κληρονομιάς και την τουριστική ανάπτυξη του Ναυπλίου και της Αργολίδας. Η ΕΤΑΔ διαθέτει μία μακρόχρονη εμπειρία στη λειτουργία πολιτιστικών χώρων και είναι έτοιμη να αξιοποιήσει ένα ακόμα μνημείο, αποδίδοντας το στην τοπική κοινωνία και στους Έλληνες και ξένους επισκέπτες του. Θα ήθελα να συγχαρώ την Υπουργό, τις υπηρεσίες του Υπουργείου και όλους τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς για την άρτια υλοποίηση του έργου και να τους ευχαριστήσω για την αγαστή συνεργασία. Πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός μέσα από τις κατάλληλες συνέργειες μπορεί να μετατραπεί σε μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα και ως Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου θα πράξουμε το καλύτερο δυνατόν, ώστε να μεγιστοποιήσουμε την αξία του εμβληματικού μας ακινήτου προς όφελος όλων των πολιτών»
Λίγα λόγια για το φρουριακό συγκρότημα στο Μπούρτζι:
Ο Θαλασσόπυργος Μπούρτζι, είναι η μικρή νησίδα μπροστά στο λιμένα του Ναυπλίου. Το Φρούριο ανεγέρθηκε από τους Ενετούς, μετά την αποχώρηση του Μαχμούτ Πασά το 1473. Οι Ενετοί ανήγειραν στη νησίδα, ισχυρότατο Πύργο και προμαχώνες με πυροβόλα, δημιουργώντας έτσι το γνωστό Φρούριο, που δεσπόζει σήμερα στην είσοδο του λιμένα του Ναυπλίου. Το Μπούρτζι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά τις πολιορκίες της πόλης στη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας του και ιδιαίτερα κατά τον απελευθερωτικό αγώνα.
Με τη δημιουργία του Οργανισμού Τουρισμού, ο Θαλασσόπυργος αναπαλαιώθηκε στη δεκαετία του 1930, με δαπάνες του ιδιώτη και μελλοντικού του εκμισθωτή και Διευθυντή, Παναγιώτη (Τάκη) Κωστούρου και μετατράπηκε έτσι σε ένα από τα πρώτα άξια λόγου τουριστικά κέντρα Α Κατηγορίας στην Ελλάδα. Από το 1970 και έκτοτε λειτουργούσε ως τουριστικό αξιοθέατο.