Συμμετοχή του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΤΑΔ Α.Ε., Στέφανου Δ. Βλαστού στο 4o NPL SUMMIT για τον τομέα του Real Estate

18/05/2022 | Δελτία Τύπου

Στέφανος Δ. Βλαστός: «Λειτουργούμε ως καταλύτες στην αξιοποίηση των ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου και στοχεύουμε στην οικονομική βιωσιμότητα των Επιχειρηματικών μας Μονάδων»

Στη διάρκεια του πάνελ με τίτλο «Ευκαιρίες στο Real Estate» ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ Στέφανος Δ. Βλαστός αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο της Εταιρείας στην αξιοποίηση των ακινήτων της και στις προκλήσεις που προκύπτουν στη διαχείρισή του χαρτοφυλακίου της, το οποίο προήλθε από την συγχώνευση τεσσάρων εταιρειών σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, όπως και στα προβλήματα που συνοδεύουν τα ακίνητα του ελληνικού δημοσίου, αποτέλεσμα της πολυετούς απραξίας.

«Οποιαδήποτε ακίνητη περιουσία όταν παραμένει για 40 χρόνια στο συρτάρι επιφέρει σωρεία προβλημάτων στον νομικό και τεχνικό τομέα, τα οποία και καλούμαστε τώρα να επιλύσουμε. Για το λόγο αυτό, αποτελεί μονόδρομο η εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της δημόσιας περιουσίας και αυτό κάνουμε από το 2020 μέσω της ψηφιοποίησής της πληθώρας των ακινήτων μας, έτσι ώστε να αποκτήσουμε ξεκάθαρη εικόνα και να επισπεύσουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Εταιρείας», επεσήμανε ο κ. Βλαστός.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πρόκληση της συνεργασίας της ΕΤΑΔ με τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως τα Υπουργεία, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, σημειώνοντας ότι στόχος της Εταιρείας, εκτός όλων των άλλων, είναι να αλλάξει τη νοοτροπία του παρελθόντος ως προς το μοντέλο διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας και να εμφυσήσει μία νέα φιλοσοφία με σύγχρονους όρους, όπου η αξιοποίηση των ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου θα υλοποιείται βάσει συγκεκριμένων σχεδίων βιωσιμότητας και σκοπιμότητας.

Όσον αφορά στο θέμα του μοντέλου διαχείρισης των Επιχειρηματικών Μονάδων της ΕΤΑΔ, ο κ. Βλαστός επεσήμανε τις σημαντικές παρεμβάσεις που υλοποιούνται μέσω ΕΣΠΑ σε εμβληματικά ακίνητά της, όπως στα Σπήλαια Διρού και στο Αχίλλειο Μουσείο, με στόχο να αναδειχθούν και να καταστούν βιώσιμα σε βάθος χρόνου.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην Ακτή Βουλιαγμένης και στην επιτυχημένη διαχείρισή της τα τελευταία δύο χρόνια, τονίζοντας ότι το 2021 η Ακτή σημείωσε οικονομικά αποτελέσματα στα επίπεδα του 2019, αν και λειτούργησε μόνο με το 1/3 των δυνατοτήτων της λόγω της πανδημίας. «Πρέπει να γίνει κατανοητό στους πολίτες και στους δημάρχους ότι ως ΕΤΑΔ λογοδοτούμε στο Ελληνικό Δημόσιο» και η Ακτή Βουλιαγμένης δεν είναι τοπικό μαγαζί, αλλά αφορά όλους τους Έλληνες φορολογούμενους και κυρίως την οικονομία της χώρας».

Επίσης, ο κ. Βλαστός τόνισε ιδιαίτερα την επιτυχημένη φετινή λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού, όπου χάρη στο σωστό σχεδιασμό, στην έγκαιρη προετοιμασία και στην ομαδική δουλειά, το Χιονοδρομικό Κέντρο αύξησε θεαματικά για πρώτη φορά τα έσοδα του σε σχέση με κάθε άλλη χρονιά, καθιστώντας το οικονομικά βιώσιμο και ισάξιο σε επίπεδο υπηρεσιών με άλλα χιονοδρομικά κέντρα του εξωτερικού.

Ως προς τις επενδύσεις και τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, ο κ. Βλαστός είπε ότι «λειτουργούμε ως καταλύτες στην αξιοποίηση των ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου και στην υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων για τη χώρα, αναφέροντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα την ολοκλήρωση της παραχώρησης της Μαρίνας Αλίμου εν μέσω πανδημίας το 2020 και την επίλυση των εμποδίων και αγκυλώσεων στην περίπτωση του Ελληνικού.

Παράλληλα, στάθηκε στο ρόλο της Εταιρείας στις μεγάλες αστικές αναπλάσεις στο παράκτιο μέτωπο της Αττικής, και στον επικείμενο διεθνή διαγωνισμό που δρομολογεί η ΕΤΑΔ για τον Ολυμπιακό Πόλο Φαλήρου, ώστε και αυτό το ακίνητο να λειτουργήσει ως ένας ισχυρός πόλος ανάπτυξης που θα προστεθεί στις ευρύτερες αναπλάσεις που υλοποιούνται στην Αθηναϊκή Ριβιέρα.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αξιοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά μέσω του επιτυχημένου διαγωνισμού που διενήργησε η ΕΤΑΔ και στα οφέλη που θα δημιουργήσει για την οικονομία και την κοινωνία η υλοποίηση μίας τέτοιας εμβληματικής επένδυσης. Ειδικότερα ως προς το ζήτημα της προσφυγής του Δήμου Χαϊδαρίου ο κ. Βλαστός τόνισε ότι αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να μπλοκάρουμε μία επένδυση εκατομμυρίων ευρώ την στιγμή που είναι ξεκάθαρο το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου και το Ελληνικό Δημόσιο έρχεται σήμερα να επιλύσει ένα πρόβλημα 40 ετών που κόστιζε στους Έλληνες φορολογούμενους 16 εκ. ετησίως».

Το 2ο panel του 4th NPL Summit συντόνισε ο δημοσιογράφος, Χρήστος Κώνστας και επίσης συμμετείχαν οι κ.κ. Κωνσταντίνος Γεωργιάκος, γενικός διευθυντής, Intrum Hellas REO Solutions, Aργύρης Καραγιανόπουλος, Business & Real Estate Advisor, ARYIRIS D. KARAYANOPOULOS & Associates, Business & Real Estate Advisors, Γιώργος Μαντζαβινάτος, Chief Executive Officer, QRES, Λίλα Πατεράκη, Chief Real Estate Services Officer, doValue Greece.

  Ιούλ 01 2024

  Μνημόνιο Συνεργασίας ΤΑΙΠΕΔ – ΕΤΑΔ για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας

  Ιούν 20 2024

  Άνοιξαν οι Ιαματικές Πηγές της ΕΤΑΔ για το φετινό καλοκαίρι

  Ιούν 05 2024

  Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για την Αναβίωση του Κυβερνείου Θεσσαλονίκης μεταξύ της Βουλής της Ελλήνων, Υπερταμείου και ΕΤΑΔ

  Μάι 24 2024

  Ηρώ Χατζηγεωργίου στο 1ο Συνέδριο για τη Δημόσια Ακίνητη Περιουσία: Η αξιοποίηση των ακινήτων της ΕΤΑΔ μέσω συνεργειών αποτελεί κλειδί για τη δημιουργία υπεραξίας με οφέλη για όλες τις πλευρές

  H Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Ηρώ Χατζηγεωργίου στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
  Απρ 15 2024

  Ηρώ Χατζηγεωργίου: «Στόχος μας να υλοποιήσουμε μία μεταρρύθμιση εν λειτουργία, καθιστώντας την ΕΤΑΔ έναν σύγχρονο φορέα Real Estate

  Άποψη της πισίνας των λουτρών Υπάτης
  Μαρ 22 2024

  Ανοικτή για τους επισκέπτες η Ιαματική Πηγή Υπάτης για το εορταστικό τριήμερο της 25ης Μαρτίου

  Πορτραίτο χιονοδρόμου με εξοπλισμό στον Παρνασσό
  Μαρ 13 2024

  Με στόχο την ισότιμη εμπειρία η ΕΤΑΔ σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια» εξασφαλίζουν ισότιμα την προσβασιμότητα στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

  Δεκ 23 2023

  Ανοίγουν για τους επισκέπτες τα Χιονοδρομικά Κέντρα Παρνασσού και Βόρα Καϊμακτσαλάν

  Η νέα CEO της ΕΤΑΔ Ηρώ Χατζηγεωργίου
  Δεκ 18 2023

  Νέα Διευθύνουσα Σύμβουλος η κα. Ηρώ Χατζηγεωργίου, και δυο νέα Μη εκτελεστικά Μέλη Δ.Σ. στην ΕΤΑΔ

  Δεκ 05 2023

  Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η προετοιμασία για τη λειτουργία και την αναβάθμιση του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού

  Δεκ 05 2023

  Η ΕΤΑΔ ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΛΕΙΟΔΟΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ (E – AUCTION) ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ AKINHTΟΥ ΞΕΝΙΑ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ

  Δεκ 04 2023

  Προκήρυξη νέου Ανοικτού Πλειοδοτικού Διαγωνισμού για το Τουριστικό Περίπτερο Πηγών Λούρου Ιωαννίνων