Στο Δήμο Χανίων παραχωρεί η ΕΤΑΔ το Φρούριο Ιτζεδίν – Στόχος η άμεση προστασία και πλήρης ανάδειξη του μνημειακού συγκροτήματος

29/09/2023 | Highlights, Δελτία Τύπου

Ένα χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας των Χανίων, την παραχώρηση της χρήσης του Φρουρίου Ιτζεδίν στο Δήμο Χανίων από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), ενέκρινε την Τετάρτη 27/9/2023 κατά τη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβουλίου Χανίων.

Η εν λόγω συμφωνία προβλέπει την παραχώρηση με αντάλλαγμα  του Φρουρίου Ιτζεδίν στο χωριό Καλάμι της Κοινότητας Απτέρων της Δ.Ε. Σούδας, συνολικής επιφάνειας 30.185 τ.μ., για σαράντα χρόνια,  με δυνατότητα παράτασης για είκοσι επιπλέον χρόνια.

Σκοπός της παραχώρησης η  προστασία, αποκατάσταση, ανάδειξη και αξιοποίηση αυτού, μέσω της ανάπτυξης χρήσεων πολιτιστικού, πολιτισμικού και μουσειακού χαρακτήρα.

Για την υλοποίηση των έργων αποκατάστασης θα συναφθεί προγραμματική σύμβαση  μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της ΕΤΑΔ, της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Χανίων.

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος και Εκτελών Χρέη Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΤΑΔ, Παναγιώτης Μπαλωμένος σημείωσε:

«Πιστοί στη στρατηγική που έχουμε χαράξει τους τελευταίους μήνες,  είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς με τη συγκυρία αυτή, καθώς για μια ακόμα φορά καταφέραμε να ανταποκριθούμε σε ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και κυρίως να δώσουμε τη δυνατότητα στην Περιφέρεια Κρήτης και στο Δήμο Χανίων να συνδιαμορφώσουν  από κοινού με την ΕΤΑΔ και το Υπουργείο Πολιτισμού ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα ενσωματώνει τα κτήρια του φρουριακού συγκροτήματος στη σύγχρονη πραγματικότητα. Η απόφαση της ΕΤΑΔ ελήφθη με σεβασμό στην ιστορική μνήμη που φέρει το Φρούριο Ιτζεδίν και με μια προσέγγιση που θα αναδεικνύει τη χρήση του σε σχέση με ιστορικά γεγονότα του  19ου και 20ου αιώνα, όπως και με τους αγώνες των Κρητών για την απελευθέρωσή τους.

Αποδίδουμε στο Δήμο Χανίων και στην ευρύτερη περιοχή  ένα σημαντικό ιστορικό μνημείο, ώστε να καταστεί το συντομότερο δυνατόν νέος πόλος ανάπτυξης και σημείο αναφοράς για τους κατοίκους και τους  επισκέπτες της. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον Δήμαρχο Χανίων κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη για την εξαιρετική συνεργασία. Είμαστε και θα  παραμείνουμε ενεργοί και πρόθυμοι σε κάθε αντίστοιχη προσπάθεια που στόχο θα έχει την ανάδειξη την πολιτιστικής κληρονομίας της χώρας μας».

Ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. υπογράμμισε το ιστορικό βάρος του Φρουρίου Ιτζεδίν, το οποίο συνδέεται με τη νεότερη ιστορία, τους δημοκρατικούς αγώνες και τις καταβολές της χανιώτικης κοινωνίας κατά την περίοδο του 19ου αιώνα και της Κρητικής Πολιτείας, ενώ προσέθεσε πως το μεγάλο στοίχημα για τον Δήμο Χανίων είναι το Φρούριο να αποκατασταθεί και να αξιοποιηθεί γρήγορα, αποτελεσματικά και με απόλυτο σεβασμό στην ιστορικότητα του μνημείου και την επιθυμία του συνόλου της τοπικής κοινωνίας.

Ο Δήμαρχος Χανίων ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι ήδη υπάρχει προετοιμασία σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, την Περιφέρεια Κρήτης και το Υπουργείο Πολιτισμού για το προσχέδιο μιας Προγραμματικής Σύμβασης, με το Πολυτεχνείο Κρήτης να αναλαμβάνει την εκπόνηση του ερευνητικού έργου για την αποκατάσταση και την επανάχρηση του Φρουρίου. Όπως ανέφερε, στόχος είναι να αποδοθεί το συγκεκριμένο μνημείο στην κοινωνία των Χανίων και να αποτελέσει αποκεντρωμένο πολιτιστικό χώρο, μια νησίδα πολιτισμού, που πλαισιώνεται από το Φρούριο Κουλέ και τον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας στην ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, ο κ. Σημανδηράκης εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην Υπουργό ΠολιτισμούΛίνα Μενδώνη, για το ενδιαφέρον και τη συμβολή της, στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΑΔ Παναγιώτη Μπαλωμένο για την αγαστή συνεργασία, στον Βουλευτή Ηρακλείου Μανώλη Συντυχάκη για τη συνεχή ανάδειξη της σημαντικότητας αποκατάστασης του μνημείου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο καθώς και στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Ευτύχιο Δαμιανάκη για την άοκνη προσπάθεια και την επιμονή του σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.

 

  Ιούλ 01 2024

  Μνημόνιο Συνεργασίας ΤΑΙΠΕΔ – ΕΤΑΔ για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας

  Ιούν 20 2024

  Άνοιξαν οι Ιαματικές Πηγές της ΕΤΑΔ για το φετινό καλοκαίρι

  Ιούν 05 2024

  Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για την Αναβίωση του Κυβερνείου Θεσσαλονίκης μεταξύ της Βουλής της Ελλήνων, Υπερταμείου και ΕΤΑΔ

  Μάι 24 2024

  Ηρώ Χατζηγεωργίου στο 1ο Συνέδριο για τη Δημόσια Ακίνητη Περιουσία: Η αξιοποίηση των ακινήτων της ΕΤΑΔ μέσω συνεργειών αποτελεί κλειδί για τη δημιουργία υπεραξίας με οφέλη για όλες τις πλευρές

  H Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Ηρώ Χατζηγεωργίου στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
  Απρ 15 2024

  Ηρώ Χατζηγεωργίου: «Στόχος μας να υλοποιήσουμε μία μεταρρύθμιση εν λειτουργία, καθιστώντας την ΕΤΑΔ έναν σύγχρονο φορέα Real Estate

  Άποψη της πισίνας των λουτρών Υπάτης
  Μαρ 22 2024

  Ανοικτή για τους επισκέπτες η Ιαματική Πηγή Υπάτης για το εορταστικό τριήμερο της 25ης Μαρτίου

  Άποψη του Χιονοδρομικό Κέντρου Βόρα-Καϊμακτσαλάν
  Μαρ 22 2024

  Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρα: Τριήμερο της 25ης Μαρτίου με ειδικές τιμές

  Πορτραίτο χιονοδρόμου με εξοπλισμό στον Παρνασσό
  Μαρ 13 2024

  Με στόχο την ισότιμη εμπειρία η ΕΤΑΔ σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια» εξασφαλίζουν ισότιμα την προσβασιμότητα στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

  Δεκ 23 2023

  Ανοίγουν για τους επισκέπτες τα Χιονοδρομικά Κέντρα Παρνασσού και Βόρα Καϊμακτσαλάν

  Η νέα CEO της ΕΤΑΔ Ηρώ Χατζηγεωργίου
  Δεκ 18 2023

  Νέα Διευθύνουσα Σύμβουλος η κα. Ηρώ Χατζηγεωργίου, και δυο νέα Μη εκτελεστικά Μέλη Δ.Σ. στην ΕΤΑΔ

  Δεκ 05 2023

  Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η προετοιμασία για τη λειτουργία και την αναβάθμιση του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού

  Δεκ 05 2023

  Η ΕΤΑΔ ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΛΕΙΟΔΟΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ (E – AUCTION) ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ AKINHTΟΥ ΞΕΝΙΑ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ