Στέφανος Δ. Βλαστός στο 3ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης: «Λειτουργούμε ως ένας θεσμικός παίκτης στην αγορά του Real Estate και ως καταλύτης για την παραγωγική ανάπτυξη της χώρας»

24/06/2022 | Highlights, Δελτία Τύπου

Στη διάρκεια του Συνεδρίου που διοργανώνεται από την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών (Ε.Θ.Ε.) στις 22 & 23 Ιουνίου 2022 στο χώρο του Μεγάρου Μουσικής ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Στέφανος Βλαστός, αναφέρθηκε τις εξελίξεις στον τομέα του Real Estate και στον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η αξιοποίηση της Ακίνητης Δημόσιας Περιουσίας στη προσέλκυση επενδύσεων.

«Βιώνουμε μία πολεμική σύγκρουση που είναι αισθητή σε όλον τον κόσμο και δημιουργεί πληθωριστικές τάσεις, επισιτιστική κρίση, μεταναστευτικές ροές. Ως χώρα βγαίνουμε από την εποπτεία, ο τουρισμός πηγαίνει καλά και προσελκύουμε ξένες επενδύσεις» σημείωσε ο κ. Βλαστός, τονίζοντας ότι η αγορά του real estate εν μέσω εποχών αβεβαιότητας αποτελεί διαχρονικά ένα ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές.

«Ως ΕΤΑΔ αυτή την στιγμή διαχειριζόμαστε 72.000 τίτλους και ένα χαρτοφυλάκιο με διάφορα νομικά και τεχνικά προβλήματα. Η μεγάλη μας πρόκληση είναι να ανταποκριθούμε στις τάσεις και τις ανάγκες που δημιουργούνται στο real estate, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, οι εναλλακτικές μορφές εργασίες, η πράσινη οικονομία, οι ψηφιακοί νομάδες, οι έξυπνες πόλεις και τα ζητήματα διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού» συμπλήρωσε.

Ο κ. Βλαστός σημείωσε ότι σε αγαστή συνεργασία με όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, τους Δήμους και τις Περιφέρειες η ΕΤΑΔ έχει καταφέρει να δώσει σειρά λύσεων σε θέματα ακινήτων που λίμναζαν επί δεκαετίες, να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις και να συμβάλλει σε μεγάλες αναπλάσεις, όπως στο Παράκτιο Μέτωπο της Αθήνας, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως στο Λόφο Λυκαβηττού, στο Γουδή, στο Ξενία Πάρνηθας, στον Λουμπαδιάρη, στο Ολυμπιακό Κέντρο Φαλήρου.

Επίσης, αναφέρθηκε σε σειρά διαγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη ή δρομολογούνται το επόμενο διάστημα σε περιοχές όλης της χώρας, όπως η Αθήνα, το Ναύπλιο, η Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο. «Παράλληλα, ερχόμαστε και δίνουμε λύσεις, επιλύοντας διαχρονικά προβλήματα με θεσμικούς παίκτες της αγοράς, όπως ενδεικτικά με την CVC, την LAMDA DEVELOPMENT στο κομμάτι του Ελληνικού, με τον Όμιλο Τσάκου για το Ξενία Χίου, τον όμιλο ΤΙΤΑΝ, την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με την  ALPHA BANK στο λιμάνι του Αστακού, με την MOTOR OIL, την ΒΙΟΧΑΛΚΟ και άλλους, λειτουργώντας ως ένας θεσμικός παίκτης στην αγορά του Real Estate και ως καταλύτης για την παραγωγική ανάπτυξη της χώρας.

«Δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας ως τους κατάλληλους διαχειριστές, αλλά ως μία γέφυρα με την αγορά» πρόσθεσε ο κ. Βλαστός, αναφερόμενος στις Επιχειρηματικές Μονάδες που λειτουργεί η ΕΤΑΔ, σημειώνοντας ότι η Εταιρεία, ενώ για πολλά χρόνια «έτρεχε» ζημιογόνες Επιχειρηματικές Μονάδες, πλέον επενδύει σημαντικά και αναβαθμίζει τα ακίνητα της, καθιστώντας τα οικονομικά βιώσιμα, όπως στο Αχίλλειο Κέρκυρας, στα Σπήλαια Διρού, στην Ακτή Βουλιαγμένης, όπου σε διαγωνισμό έχει βγει η ιστορική Ωκεανίδα μετά από μακροχρόνια καταπάτηση, αλλά και στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, όπου η ΕΤΑΔ τη φετινή χρονιά πέτυχε έσοδα-ρεκόρ, με θετική πορεία για πρώτη φορά από το 1978.

Ως προς τις εξελίξεις στην αγορά του real estate ο κ. Βλαστός σημείωσε ότι «ως χώρα θα δεχτούμε μεγάλη πίεση στο κομμάτι των κατοικιών και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην ανάπτυξη που θα ακολουθηθεί, ώστε να μην κάνουμε τα λάθη μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων». Σημείωσε, παράλληλα, ότι η ΕΤΑΔ σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ θα συμβάλει στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και της νέας γενιάς.

Ως προς τους εμπορικούς χώρους η πίεση στα μικρά καταστήματα θα συνεχιστεί, καθώς η τάση του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι να συνεχίσει την ανοδική του πορεία αλλά να μην ξεπεράσει το 30%, ενώ σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Ως προς τα logistics ο κ. Βλαστός παρατήρησε ότι σημειώνεται στροφή και σε μικρότερους και ευέλικτους χώρους των 500-2.000 τ.μ. σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πέραν των άνω των 10.000τμ, με τη συμβολή των μέσων σταθερής τροχιάς να αποκτά κρίσιμη σημασία, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως το Θριάσιο και ο Ασπρόπυργος.

Αναφορικά με τους γραφειακούς χώρους στάθηκε στο αυξανόμενο κόστος στον κατασκευαστικό κλάδο και στην έλλειψη κατοικιών, ενώ  εξήρε  τη σημαντική  πρωτοβουλία δημιουργίας του Κυβερνητικού Πάρκου στη ΠΥΡΚΑΛ, μία επιλογή που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και την εξοικονόμηση πόρων για το Ελληνικό Δημόσιο, η οποία, ωστόσο, πρέπει να γίνει με σωστό τρόπο, ώστε να ωφεληθεί η Αθήνα τα μέγιστα από την αποδέσμευση τόσων ακινήτων στο κέντρο της πόλης.

Τέλος, ως προς τα ξενοδοχεία σημείωσε ότι παραμένουν υψηλά στις προτιμήσεις των επενδυτών, ενώ η μετάβαση από τα «μικρά οικογενειακά ξενοδοχεία» στους μεγάλους θεσμικούς επενδυτές γίνεται με αργούς ρυθμούς.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΤΑΔ εδώ.

  Ιούν 05 2024

  Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για την Αναβίωση του Κυβερνείου Θεσσαλονίκης μεταξύ της Βουλής της Ελλήνων, Υπερταμείου και ΕΤΑΔ

  Μάι 24 2024

  Ηρώ Χατζηγεωργίου στο 1ο Συνέδριο για τη Δημόσια Ακίνητη Περιουσία: Η αξιοποίηση των ακινήτων της ΕΤΑΔ μέσω συνεργειών αποτελεί κλειδί για τη δημιουργία υπεραξίας με οφέλη για όλες τις πλευρές

  H Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Ηρώ Χατζηγεωργίου στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
  Απρ 15 2024

  Ηρώ Χατζηγεωργίου: «Στόχος μας να υλοποιήσουμε μία μεταρρύθμιση εν λειτουργία, καθιστώντας την ΕΤΑΔ έναν σύγχρονο φορέα Real Estate

  Άποψη της πισίνας των λουτρών Υπάτης
  Μαρ 22 2024

  Ανοικτή για τους επισκέπτες η Ιαματική Πηγή Υπάτης για το εορταστικό τριήμερο της 25ης Μαρτίου

  Άποψη του Χιονοδρομικό Κέντρου Βόρα-Καϊμακτσαλάν
  Μαρ 22 2024

  Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρα: Τριήμερο της 25ης Μαρτίου με ειδικές τιμές

  Πορτραίτο χιονοδρόμου με εξοπλισμό στον Παρνασσό
  Μαρ 13 2024

  Με στόχο την ισότιμη εμπειρία η ΕΤΑΔ σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια» εξασφαλίζουν ισότιμα την προσβασιμότητα στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

  Δεκ 23 2023

  Ανοίγουν για τους επισκέπτες τα Χιονοδρομικά Κέντρα Παρνασσού και Βόρα Καϊμακτσαλάν

  Η νέα CEO της ΕΤΑΔ Ηρώ Χατζηγεωργίου
  Δεκ 18 2023

  Νέα Διευθύνουσα Σύμβουλος η κα. Ηρώ Χατζηγεωργίου, και δυο νέα Μη εκτελεστικά Μέλη Δ.Σ. στην ΕΤΑΔ

  Δεκ 05 2023

  Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η προετοιμασία για τη λειτουργία και την αναβάθμιση του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού

  Δεκ 05 2023

  Η ΕΤΑΔ ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΛΕΙΟΔΟΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ (E – AUCTION) ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ AKINHTΟΥ ΞΕΝΙΑ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ

  Δεκ 04 2023

  Προκήρυξη νέου Ανοικτού Πλειοδοτικού Διαγωνισμού για το Τουριστικό Περίπτερο Πηγών Λούρου Ιωαννίνων

  Δεκ 01 2023

  Η ΕΤΑΔ ανακοινώνει την προκήρυξη νέου Ανοικτού Πλειοδοτικού Διαγωνισμού για το Ξενία Κοζάνης