Η ΕΤΑΔ Α.Ε. ανακοινώνει την ένταξη του Αχιλλείου της Κέρκυρας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014-2020»

22/04/2020 | Δελτία Τύπου

Η ΕΤΑΔ Α.Ε. ανακοινώνει την ένταξη του Αχιλλείου της Κέρκυρας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014-2020»

Αθήνα, 23 Απριλίου 2020

Η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε., διαχειρίστρια του Μουσείου Αχιλλείου Κέρκυρας, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την ένταξη του Αχιλλείου της Κέρκυρας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014-2020». Την απόφαση υπέγραψε πριν λίγες ημέρες η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, ενώ κύριος του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 12.950.000 ευρώ, είναι η ΕΤΑΔ Α.Ε.   

«Τα τελευταία χρόνια το Αχίλλειο, ένα εμβληματικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς για την Κέρκυρα και την Ελλάδα, παρουσίαζε εικόνα εγκατάλειψης και αδιαφορίας. Η ένταξη του έργου στην Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 του ΕΣΠΑ αντικατοπτρίζει μια συλλογική προσπάθεια που καταβάλλαμε όλο το προηγούμενο διάστημα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Υπουργείο Τουρισμού, ώστε να επαναφέρουμε το κόσμημα του Αχιλλείου στη θέση που του αρμόζει ως του δημοφιλέστερου προορισμού της Κέρκυρας, μιας πόλης ενταγμένης στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για την αναβάθμιση του Αχιλλείου, η οποία και αναμένεται να αποφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο στην τοπική κοινωνία του νησιού, όσο και στην Ελλάδα ως κορυφαίου πολιτιστικού προορισμού», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ Α.Ε., κ. Στέφανος Βλαστός.  

Το έργο με τίτλο «Αποκατάσταση και ανάδειξη του συγκροτήματος του «Αχιλλείου» στην Κέρκυρα (Β’ Φάση)», επεκτείνει στο σύνολό του τις εργασίες και το αντικείμενο έργου και περιλαμβάνει εργασίες αποκατάστασης του Ανακτόρου του Συγκροτήματος, εργασίες στον αύλειο χώρο, εργασίες αποκατάστασης στο κτήριο των Στρατώνων, του Θυρωρείου και του Βαρόνου, εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης της κλίμακας Heine, τη συντήρηση σταθερών και κινητών εκθεμάτων, τοιχογραφιών και κονιαμάτων, τη δημιουργία μουσειακών κατασκευών, τον σχεδιασμό και την παραγωγή πολυμεσικών εφαρμογών, τον εκθεσιακό φωτισμό, την παραγωγή εποπτικού υλικού και την εφαρμογή της Μουσειολογικής – Μουσειογραφικής μελέτης της έκθεσης του Ανακτόρου, την οποία θα υλοποιήσει ως συνδικαιούχος, ένας πολύ στενός συνεργάτης της ΕΤΑΔ Α.Ε., το Υπουργείο Πολιτισμού, και συγκεκριμένα οι Διευθύνσεις Συντήρησης Αρχαίων & Νεωτέρων Μνημείων και Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονoμιάς.  

Να σημειωθεί ότι το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης του Αχιλλείου είχε και μία Α’ Φάση που υλοποιήθηκε κατά την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013 του ΕΣΠΑ, και περιλάμβανε μελέτη και εργασίες αποκατάστασης του Θυρωρείου του Αχιλλείου και του Συγκροτήματος, εργασίες συντήρησης καθώς και Μουσειολογική – Μουσειογραφική μελέτη για την έκθεση στο Ανάκτορο. Το έργο συνολικά έχει ως σκοπό την ολοκλήρωση της αξιοποίησης και πλήρους ανάδειξης του συγκροτήματος του Αχιλλείου, ως κέντρο πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Την ίδια στιγμή, το έργο αναμένεται να συμβάλει στον εμπλουτισμό του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος, καθώς και στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της τοπικής οικονομίας.  

Η διάρκεια υλοποίησης του έργου είναι 43 μήνες με προβλεπόμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης την 31/12/2023. Η πράξη εντάσσεται στον Άξονα προτεραιότητας 2 «Προστασία του Περιβάλλοντος και Αειφόρος Ανάπτυξη του Ε.Π. Ιόνια Νησιά 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Το Αχίλλειο είναι μία από τις γνωστότερες βασιλικές επαύλεις της Ευρώπης. Κατασκευάστηκε από την Αυτοκράτειρα της Αυστρίας Ελισάβετ, μεταξύ των ετών 1889-1892, στην περιοχή Γαστουρίου της Κέρκυρας, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τη θερινή της διαμονή. Το συγκρότημα του Αχιλλείου έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ή ενδιαφέροντος από αρχιτεκτονική ή ιστορική άποψη. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Μουσείο Αχίλλειο Κέρκυρας να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα της ΕΤΑΔ Α.Ε. εδώ

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Δελτίο Τύπου, μπορείτε να επικοινωνείτε με την κα. Λυδία Δημοπούλου, τηλεφωνικά στο +30 6974300104 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]