ΕΤΑΔ: Πρόσκληση υποβολής Μη Δεσμευτικών Προτάσεων για την αξιοποίηση του Ξενία Ηγουμενίτσας

21/11/2025 | Highlights, Δελτία Τύπου, Τα Νέα μας

Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2025

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΤΑΔ: Πρόσκληση υποβολής Μη Δεσμευτικών Προτάσεων για την αξιοποίηση του Ξενία Ηγουμενίτσας

Μέσα από την αξιοποίηση επιδιώκεται η ουσιαστική αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών του ακινήτου και η μετατροπή του σε ένα νέο, σύγχρονο, πόλο ποιοτικής τουριστικής ανάπτυξης

Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), θυγατρική του Υπερταμείου, προσκαλεί επενδυτές και άλλους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν μη δεσμευτικές προτάσεις για το «Ξενία Ηγουμενίτσας», καθώς προτίθεται να προχωρήσει στην αξιοποίηση του ακινήτου μέσω Ανοικτού Πλειοδοτικού Διαγωνισμού.

Στόχος της ΕΤΑΔ να προσελκύσει καινοτόμες και αναλυτικές προτάσεις για την αναβάθμιση και ποιοτική αξιοποίηση ενός ιστορικού ακινήτου, ανοίγοντας έναν διάλογο για το σχέδιο ανάπτυξης, εκσυγχρονισμού και λειτουργίας του «Ξενία Ηγουμενίτσας», ώστε αυτές να εκτιμηθούν και να ληφθούν υπόψιν κατά το στάδιο κατάρτισης της διαγωνιστικής διαδικασίας που θα ακολουθήσει.

Μέσα από την αξιοποίηση επιδιώκεται η ουσιαστική αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών του ακινήτου και η μετατροπή του σε ένα νέο, σύγχρονο, πόλο ποιοτικής τουριστικής ανάπτυξης για όλη την περιοχή, με έμφαση στα μοναδικά του χαρακτηριστικά.

Το ακίνητο βρίσκεται σε οικόπεδο με εμβαδόν 28.600 τ.μ., με συνολική υφιστάμενη δόμηση 7.100 τ.μ., με συντελεστή δόμησης 1.68. Το υπόλοιπο κάλυψης ανέρχεται περίπου στα 12.000 τ.μ., ενώ το υπόλοιπο δόμησης ανέρχεται περίπου στα 40.900 τ.μ., λαμβάνοντας υπόψη στη μελέτη τον περιορισμό στο μέγιστο ύψος 8,50 μ., (επιτρέπονται 2 όροφοι) και τις πολεοδομικές δεσμεύσεις.

Με την ίδρυση του ΤΕΙ Ηπείρου (νυν Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) στην Ηγουμενίτσα, το ακίνητο παραχωρήθηκε για χρήση για 30 χρόνια, με λήξη της παραχώρησης τον Ιούλιο του 2027. Η στρατηγική της ΕΤΑΔ μέχρι να ολοκληρωθεί η παραχώρηση εστιάζει στην προετοιμασία για τον βέλτιστο τρόπο αξιοποίησης του, ώστε να αναδειχθεί η μοναδικότητα και η σημασία του για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Θεσπρωτίας, αλλά και της περιφέρειας της Ηπείρου.

Οι προτάσεις των ενδιαφερομένων θα πρέπει να κατατεθούν έως τις 31 Μαρτίου 2026.

To «Ξενία Ηγουμενίτσας» εντάσσεται στο δίκτυο ξενοδοχείων XENIA, ενός πρωτοποριακού έργου της δημόσιας τουριστικής πολιτικής, που επαναπροσδιόρισε την ελληνική φιλοξενία στα μέσα του 20ού αιώνα. Το ακίνητο χτίστηκε το 1959 από τον αρχιτέκτονα Α. Κωνσταντινίδη στο βόρειο παραλιακό τμήμα πόλης, με άμεση πρόσβαση προς το Λιμάνι Ηγουμενίτσας και μεταγενέστερα την Εγνατία Οδό.

Οι τουριστικές εγκαταστάσεις του «Ξενία Ηγουμενίτσας» αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα του ελληνικού μεταπολεμικού μοντερνισμού και το 2008 χαρακτηρίστηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟ), διατηρητέα μνημεία της νεότερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς (με εξαίρεση τη χρήση του σταθμού καυσίμων).

 

    Ιούλ 10 2026

    ΕΤΑΔ: Σε διαγωνισμό η μακροχρόνια εκμίσθωση του Ξενία Κοζάνης

    Ιούλ 09 2026

    ΕΤΑΔ, LAMDA Flisvos Marina και ΝΟΠΦ ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο συνεργασίας στη Μαρίνα Φλοίσβου

    Ιούν 26 2026

    ΕΤΑΔ: Σε τροχιά αξιοποίησης και το «Ξενία Κομοτηνής» – Η «MECCANICA GROUP S.A.» πλειοδότης για την 40ετή μίσθωση

    Ιούν 05 2026

    Η ΕΤΑΔ υπογράφει τη μακροχρόνια μίσθωση του «Ξενία Καρτερού»

    Ιούν 03 2026

    ΕΤΑΔ: Υπεγράφη η μίσθωση του ιστορικού «Ξενία Ουρανούπολης» με την Domes Resorts

    Μάι 27 2026

    ΕΤΑΔ: Η «OTUS I.K.E.» οριστικός πλειοδότης για το «Ξενία Βυτίνας»

    Μάι 26 2026

    ΕΤΑΔ: Ενέργειες αποκατάστασης της νομιμότητας στον αιγιαλό των Ιαματικών Πηγών Καλλιθέας Ρόδου

    Μάι 20 2026

    ΕΤΑΔ: Η «ΚΟΣΤΑ ΠΑΛΛΑΣ Α.Ε.» ανάδοχος για τη μίσθωση της «Οικίας Brunetti»

    Μάι 15 2026

    ΕΤΑΔ: Διαγωνισμός για την αξιοποίηση εμβληματικού ακινήτου στο κέντρο των Χανίων

    Μάι 12 2026

    Η ΕΤΑΔ προχωρά στην αποκατάσταση και αναβάθμιση των Σπηλαίων Διρού

    Μάι 11 2026

    ΕΤΑΔ: Προκήρυξη διαγωνισμών για την παραχώρηση απλής χρήσης τμημάτων αιγιαλών στη Ρόδο

    Απρ 29 2026

    ΕΤΑΔ: Ξεκινούν οι μελέτες αποκατάστασης και λειτουργίας του Κυβερνείου