Εγκαινιάστηκαν παρουσία του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Βουλής τα ανακαινισμένα ιστορικά Ανθοπωλεία της Βουλής

26/10/2022 | Highlights, Αρχική, Δελτία Τύπου

Με κοινή πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε. 

Τα εγκαίνια των ανακαινισμένων ιστορικών Ανθοπωλείων της Βουλής πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, μετά την ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης και ανακαίνισής τους που υλοποιήθηκαν με κοινή πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε.

Τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής υποδέχθηκε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ Στέφανος Βλαστός. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ο Πρόεδρος και ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, Κωνσταντίνος Δερδεμέζης και Στέφανος Γιουρέλης, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευθύμιος Μπακογιάννης, καθώς και εκπρόσωποι αρμόδιων θεσμικών φορέων.

Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Κύριε Πρόεδρε, κυρία Υπουργέ, κύριε Υπουργέ, είναι ίσως συμβολικό της πορείας της χώρας την τελευταία δεκαετία το γεγονός ότι σήμερα τα γνωστά λουλουδάδικα ξανανοίγουν, μετά από 12 χρόνια που παρέμειναν κλειστά, με ένα διαφορετικό χαρακτήρα: όχι μόνο ως ανθοπωλεία, ως ανθοπρατήρια, αλλά και ως κέντρα πολιτισμού, φιλοξενώντας τα καταπληκτικά εκθέματα του π. Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΟΔΑΠ), αλλά και την πολύ πλούσια πολιτιστική και ιστορική παραγωγή του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων.

Πράγματι είναι μια μέρα πολύχρωμη σήμερα για την Αθήνα, είναι μια μέρα χαράς και πιστεύω ότι όλοι οι Αθηναίοι αλλά και οι πολυάριθμοι επισκέπτες της πόλης θα εκτιμήσουν το γεγονός ότι αποκτούμε και πάλι έναν χώρο ο οποίος είναι ταυτισμένος με την ιστορική μνήμη και το συλλογικό υποσυνείδητο όλων των Αθηναίων.

Συγχαρητήρια στα Υπουργεία, στην ΕΤΑΔ, στο π. Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΟΔΑΠ), είμαι σίγουρος ότι θα χαρούν τα καταστήματα αυτά και οι Αθηναίοι αλλά και οι επισκέπτες της πρωτεύουσας μας».

Δήλωση του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα:

«Τα περίφημα Ανθοπωλεία της Βουλής επιτέλους ξανάνοιξαν. Είχαμε πει πριν τρία χρόνια με τον κύριο Πρωθυπουργό ότι δεν είναι δυνατόν τα ανθοπωλεία στη βορεινή πλευρά της Βουλής, σε ένα από τα ωραιότερα σημεία της Βασιλίσσης Σοφίας, να είναι κλειστά και στοιχειωμένα. Ήταν έτσι τουλάχιστον 12 χρόνια. Και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, αλλά κυρίως με το Υπουργείο Πολιτισμού που φιλοξενείται σήμερα στα Ανθοπωλεία, ξεκινήσαμε την προσπάθεια της επανάκτησης και επανάχρησης των Ανθοπωλείων της Βουλής, ενός ιστορικού και αισθητικού τοπόσημου του κέντρου της Αθήνας.

Με υπερηφάνεια και χαρά, σήμερα, παραδίδουμε σε χρήση τα Ανθοπωλεία μας, τα οποία δεν περιορίζονται μόνο στο να είναι όπως παλιά “ανθοπρατήρια”, όπως τα λέγανε, στο Διάταγμα που τα ίδρυσε το 1932, αλλά πουλάνε και άλλα “λουλούδια”, άλλα “άνθη”, γιατί άνθη πολιτισμού είναι τα βιβλία του Ιδρύματος της Βουλής, άνθη πολιτισμού είναι τα αντίγραφα των αρχαίων έργων τέχνης που εκθέτει το π. Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΟΔΑΠ) του Υπουργείου Πολιτισμού.

Θέλω να ευχαριστήσω για τη συνεννόηση και τη συνεργασία που είχαμε με την ΕΤΑΔ και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την κυρία Μενδώνη, ώστε μια περίοδος στοιχειώματος και κλεισίματος, σήμερα να λάβει χαρμόσυνο πέρας. Τα λουλούδια είναι στην αρχή και στο τέλος αυτής της διαδρομής. Θυμίζουν την παράδοση και θυμίζουν την προοπτική. Παραδίδω τη σκυτάλη τώρα στον κύριο Πρωθυπουργό, με τον οποίον θυμάμαι πριν ακριβώς τρία χρόνια όταν περπατούσαμε έξω από αυτό τον κλειστό χώρο, μου ζήτησε, εκπροσωπώντας τη θέληση όλων των Αθηναίων και θα έλεγα και όλων των Ελλήνων, αυτό το κλείσιμο και αυτό το στοίχειωμα να τελειώσει. Σήμερα κύριε πρόεδρε τέλειωσε».

Δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη:

«Σήμερα, με μεγάλη χαρά, αποδώσαμε στους πολίτες και στους πολυάριθμους επισκέπτες της Αθήνας ένα εμβληματικό της σημείο, το οποίο έμενε κενό, εγκαταλελειμμένο, επί 12 χρόνια. Τα ιστορικά ανθοπωλεία της Βουλής, ένα σημείο που είναι συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης, είναι ανοιχτά ξανά, διατηρώντας και την παραδοσιακή τους λειτουργία.

Παράλληλα, πλέον, διαθέτουν τα υψηλής ποιότητας και αισθητικής πολιτιστικά προϊόντα του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, που βρίσκονται στα πωλητήρια των μουσείων όλης της χώρας.

Είχαμε μία εξαιρετική συνεργασία με την Βουλή των Ελλήνων και την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, ώστε τα ανθοπωλεία της Βουλής, τα γνωστά σε όλους μας «λουλουδάδικα», να αποκατασταθούν υποδειγματικά, ώστε να συνεχίσουν να αποτελούν σημείο αναφοράς στο κέντρο της Αθήνας και στο κτηριακό συγκρότημα της Βουλής των Ελλήνων.

Για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η λειτουργία του πωλητηρίου του ΟΔΑΠ σε αυτόν τον χώρο, σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας πορείας για τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, με διαφορετική στρατηγική και πλήρη αξιοποίηση της αναπτυξιακής δυναμικής του Πολιτισμού, κάτι που αποτελεί στρατηγικό στόχο του Υπουργείου».

Δήλωση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε. Στέφανου Δ. Βλαστού:

«Σήμερα γίνεται πραγματικότητα ένα όραμα που μοιραστήκαμε με όλους τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς για τα εμβληματικά Ανθοπωλεία της Βουλής, παραδίδοντας στους πολίτες και επισκέπτες της Αθήνας ένα πραγματικό κόσμημα.

Με την στήριξη και το προσωπικό ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού-τον οποίο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά- καταφέραμε μέσα από την εξαιρετική συνεργασία μας με τον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα και την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη να αναβιώσουμε το ιστορικό αυτό τοπόσημο με υψηλή αισθητική και πολιτιστική διάσταση.

Ως Εταιρεία αποδείξαμε ότι μέσα από μία νέα φιλοσοφία είμαστε σε θέση, όχι μόνο να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά και να υλοποιούμε αποτελεσματικά στην πράξη τους στόχους που θέτουμε, λειτουργώντας πλέον οι ίδιοι ως επενδυτές για τα ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου. Με τον ίδιο τρόπο και την ίδια φιλοσοφία επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε την ακίνητη δημόσια περιουσία ως ισχυρό αναπτυξιακό κεφάλαιο προς όφελος όλων των Ελλήνων πολιτών».

Δήλωση της Προέδρου του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων Νικολέττας Διβάρη-Βαλάκου:

«Είναι πολύ σημαντική ημέρα για τον ΟΔΑΠ, καθώς στα ανθοπωλεία της Βουλής, σε αυτό το πολύ σημαντικό σημείο, ανοίγει το πρώτο πωλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, το πρώτο εκτός μουσείου ή οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου. Είναι ένα νέο εγχείρημα, μια κίνηση εξωστρέφειας του Οργανισμού, ώστε να έρθει σε επαφή με το αγοραστικό κοινό της πόλης, είτε πρόκειται για κατοίκους της Αθήνας, είτε επισκέπτες. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να ανανεωνόμαστε διαρκώς, να προβάλλουμε τα πιο ενδιαφέροντα και εντυπωσιακά προϊόντα του ΟΔΑΠ και να αποδείξουμε ότι ο φορέας μας μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες και προϊόντα υψηλού συμβολισμού και υψηλής ποιότητας».

Τα ιστορικά ανθοπωλεία του Συντάγματος αποτελούνται από έντεκα (11) καταστήματα, τα οποία είναι σχεδόν ισομεγέθη υπόσκαφα διαμερίσματα κάτω από τον περίβολο του κτηρίου της Βουλής, που εκτείνονται γραμμικά κατά μήκος της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας με πρόσβαση απευθείας σε αυτή. Κάποια από αυτά έχουν ενωθεί μεταξύ τους, ενώ άλλα είναι αυτόνομα με είσοδο από το δρόμο, όπως ήταν σχεδιασμένα αρχικά. Σήμερα βρίσκονται σε λειτουργία δύο ανθοπωλεία, τα οποία και καταλαμβάνουν τέσσερα διαμερίσματα.

Σύμφωνα με τη μελέτη αναδιαρρύθμισης των καταστημάτων των ανθοπωλείων της Βουλής που εκπονήθηκε και υλοποιήθηκε από την ΕΤΑΔ με την έγκριση του Κεντρικού Συμβούλιου Νεωτέρων Μνημείων, οι υφιστάμενες χρήσεις των καταστημάτων αναβαθμίστηκαν λειτουργικά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διατηρώντας τη χρήση των ανθοπωλείων στα δύο άκρα των καταστημάτων και προσθέτοντας νέα χρήση εκθετηρίων–καταστήματος της Βουλής των Ελλήνων και του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ).

Τα εκθετήρια ενοποιήθηκαν με εσωτερικές διανοίξεις των εσωτερικών τοιχίων και διαδρόμων, ενώ η δημιουργία δύο ημιυπαίθριων τμημάτων  επιτρέπουν την είσοδο – μετάβαση από τον δημόσιο χώρο στα εκθετήρια και στο κατάστημα. Παράλληλα στους χώρους αυτούς θα μπορούν να φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις.

Όπως προέβλεπε η αρχιτεκτονική μελέτη, αφαιρέθηκαν οι πρόσθετες εξωτερικές κατασκευές, οι οποίες αλλοίωναν το χαρακτήρα του μνημείου και εκσυγχρονίστηκε  η κύρια όψη επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας κατά μήκος των καταστημάτων.

H μελέτη ανακαίνισης των καταστημάτων υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο Dimitris Thomopoulos Architects και την κατασκευαστική εταιρεία Μπαλλιάν Τεχνική Α.Ε.

Η ιστορική διαδρομή των ανθοπωλείων της Βουλής

Με την ολοκλήρωση το 1932 του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη στην πρόσοψη του κτηρίου της Βουλής προς την πλατεία Συντάγματος, δημιουργήθηκαν πάγκοι με λουλούδια στο σημερινό κτήριο του Υπουργείου Εξωτερικών, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, στη Βασιλίσσης Σοφίας.

Στη συνέχεια αποφασίστηκε το άνοιγμα μικρών ανθοπωλείων στο πλάι της Βουλής. Σχεδιάστηκαν 11 ανθοπωλεία, «ανθοπρατήρια» -όπως αναφέρονταν επισήμως- τα οποία δημιουργήθηκαν κάτω από τον περίβολο της Βουλής και με πρόσωπο στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας. Για να επιτευχθεί η λειτουργία τους, εκδόθηκε ο νόμος 5300/1932, «Περί εγκαταστάσεως των εκ του έμπροσθεν του τάφου του Αγνώστου Στρατιώτου πεζοδρομίου απομακρυνθέντων ανθοπωλών».

Από την πρώτη στιγμή ο κόσμος αγκάλιασε τα ανθοπωλεία, καθώς πλέον μπορούσε να αγοράσει λουλούδια και να τα καταθέσει στο μνημείο, προς τιμήν της νεολαίας που θυσιάστηκε στους απελευθερωτικούς πολέμους της Ελλάδας. Τα ανθοπωλεία σύντομα έγιναν θεσμός στην αθηναϊκή κοινωνία, σημείο συνάντησης, τοπωνύμιο, ζωντανό μνημείο της Αθήνας.

Το κομβικό σημείο των ανθοπωλείων βοήθησε να αντέξουν στο χρόνο. Η κατάσταση άρχισε να μεταβάλλεται την δεκαετία του`80 με το άνοιγμα νέων ανθοπωλείων να κατακλύζουν τις περιοχές του κέντρου. Τα τελευταία χρόνια μετά την οικονομική κρίση στη χώρα μας τα ανθοπωλεία οδηγήθηκαν σε μαρασμό, με αποτέλεσμα τα περισσότερα να σταματήσουν τη λειτουργία τους. Σήμερα τα ιστορικά Ανθοπωλεία της Βουλής ανοίγουν και πάλι τις πόρτες τους στους πολίτες και επισκέπτες της Αθήνας σηματοδοτώντας μία νέα εποχή στη μακρόχρονη ιστορία τους.

Φωτογραφικό υλικό: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος

  Ιούν 05 2024

  Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για την Αναβίωση του Κυβερνείου Θεσσαλονίκης μεταξύ της Βουλής της Ελλήνων, Υπερταμείου και ΕΤΑΔ

  Μάι 24 2024

  Ηρώ Χατζηγεωργίου στο 1ο Συνέδριο για τη Δημόσια Ακίνητη Περιουσία: Η αξιοποίηση των ακινήτων της ΕΤΑΔ μέσω συνεργειών αποτελεί κλειδί για τη δημιουργία υπεραξίας με οφέλη για όλες τις πλευρές

  H Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Ηρώ Χατζηγεωργίου στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
  Απρ 15 2024

  Ηρώ Χατζηγεωργίου: «Στόχος μας να υλοποιήσουμε μία μεταρρύθμιση εν λειτουργία, καθιστώντας την ΕΤΑΔ έναν σύγχρονο φορέα Real Estate

  Άποψη της πισίνας των λουτρών Υπάτης
  Μαρ 22 2024

  Ανοικτή για τους επισκέπτες η Ιαματική Πηγή Υπάτης για το εορταστικό τριήμερο της 25ης Μαρτίου

  Άποψη του Χιονοδρομικό Κέντρου Βόρα-Καϊμακτσαλάν
  Μαρ 22 2024

  Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρα: Τριήμερο της 25ης Μαρτίου με ειδικές τιμές

  Πορτραίτο χιονοδρόμου με εξοπλισμό στον Παρνασσό
  Μαρ 13 2024

  Με στόχο την ισότιμη εμπειρία η ΕΤΑΔ σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια» εξασφαλίζουν ισότιμα την προσβασιμότητα στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

  Δεκ 23 2023

  Ανοίγουν για τους επισκέπτες τα Χιονοδρομικά Κέντρα Παρνασσού και Βόρα Καϊμακτσαλάν

  Η νέα CEO της ΕΤΑΔ Ηρώ Χατζηγεωργίου
  Δεκ 18 2023

  Νέα Διευθύνουσα Σύμβουλος η κα. Ηρώ Χατζηγεωργίου, και δυο νέα Μη εκτελεστικά Μέλη Δ.Σ. στην ΕΤΑΔ

  Δεκ 05 2023

  Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η προετοιμασία για τη λειτουργία και την αναβάθμιση του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού

  Δεκ 05 2023

  Η ΕΤΑΔ ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΛΕΙΟΔΟΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ (E – AUCTION) ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ AKINHTΟΥ ΞΕΝΙΑ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ

  Δεκ 04 2023

  Προκήρυξη νέου Ανοικτού Πλειοδοτικού Διαγωνισμού για το Τουριστικό Περίπτερο Πηγών Λούρου Ιωαννίνων

  Δεκ 01 2023

  Η ΕΤΑΔ ανακοινώνει την προκήρυξη νέου Ανοικτού Πλειοδοτικού Διαγωνισμού για το Ξενία Κοζάνης