ΕΤΑΔ Λογότυπο2023

→ ΕΤΑΙΡΙΚΟ SITE ΕΤΑΔ

ΚΛΕΙΣΙΜΟ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΘΕΣΜΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

ΤΕΕ και ΤΜΕΔΕ

Το ΤEE, το ΤMΕΔΕ και η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ) έχουν υπογράψει Σύμφωνο Συνεργασίας με στόχο την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης προς την ΕΤΑΔ ΑΕ για τη βέλτιστη διαχείριση και εκμετάλλευση των ακινήτων του χαρτοφυλακίου της.

Το σύμφωνο αφορά και στην παροχή ειδικής συνδρομής για μελετητικές και άλλες αναγκαίες εργασίες αναφορικά με τη συντήρηση, διαχείριση και φροντίδα των ακινήτων.

Το σύμφωνο αποσκοπεί στην παροχή τεχνογνωσίας που έχουν το ΤΕΕ και το ΤΜΕΔΕ αναφορικά με:

  • τη διαχείριση ακινήτων που εξυπηρετούν σκοπούς δημοσίου συμφέροντος
  • την ανάπτυξη και υλοποίηση καινοτόμων δράσεων αναβάθμισης και ποιοτικού ελέγχου του χαρτοφυλακίου της ΕΤΑΔ ΑΕ
  • την επαύξηση της αξίας του χαρτοφυλακίου της ΕΤΑΔ

Επίσης, στο σύμφωνο περιγράφεται ότι ΤΕΕ και ΤΜΕΔΕ θα συνδράμουν στη διερεύνηση παροχής χρηματοδοτικών εργαλείων για την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου καθώς και τη βελτίωση γνώσεων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της ΕΤΑΔ ΑΕ.

Εκτιμάται ότι θα υλοποιηθούν πολύτιμες συνέργειες με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και οικονομίες κλίμακας που θα συμβάλουν σημαντικά στην αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας της ΕΤΑΔ.

Η δυναμική αυτή συνεργασία μεταξύ ΤΕΕ, ΤΜΕΔΕ, ΕΤΑΔ αξιοποιεί την εμπειρία, γνώση και εξειδίκευση επ’ ωφέλεια του δημόσιου συμφέροντος και δείχνει τον δρόμο όπου φορείς συνεργάζονται και ενεργοποιούν την προστιθέμενη γνώση των μελών τους.

ΥΠΠΟΑ

ΥΠΠΟΑ – ΕΤΑΔ: Μνημόνιο για την επαναλειτουργία του φρουρίου Μπούρτζι Ναυπλίου ως επισκέψιμου μνημείου

Το Υπουργείο Πολιτισμού και η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ), υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας για την οργάνωση και τη λειτουργία του φρουρίου Μπούρτζι ως επισκέψιμου μνημείου με χρήσεις πολιτισμού και αναψυχής, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

Το Μπούρτζι, έργο του επιφανούς αρχιτέκτονα της Αναγέννησης Antonio Gambello, αποτελεί ένα από τα πλέον αξιόλογα δείγματα οχυρωματικής αρχιτεκτονικής στον ελλαδικό χώρο και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορική μνήμη του τόπου.

Το έργο του ΥΠΠΟ περιλάμβανε εκτεταμένη συντήρηση και αποκατάσταση όλων των αυθεντικών τμημάτων του φρουρίου. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανήλθε σε 2.784.899,54 € με φορείς υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας και την Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων.
Το φρούριο κηρύχθηκε ως προέχον μνημείο από το 1922, ενώ παράλληλα χαρακτηρίστηκε ως Τουριστικό Δημόσιο Κτήμα, το 1949. Η διοίκηση και η διαχείρισή του ανατέθηκε στον ΕΟΤ και σήμερα έχει περιέλθει στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ). Το Μπούρτζι αποδόθηκε από την ΕΤΑΔ στους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης τον Ιούλιο του 2023.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Το έργο δημιουργίας ποδηλατόδρομου/πεζόδρομου στο Παράκτιο Μέτωπο της Αττικής έχει επισήμως ανακοινωθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2021.

Για το τμήμα από τον Πειραιά έως τη Βούλα, το έργο υπό τον τίτλο «Αθηναϊκή Ριβιέρα: παρεμβάσεις σε αστικές περιοχές 2 και στο κτιριακό απόθεμα» έχει ενταχθεί στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ν. 4799/2021 και στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ως δημόσια επένδυση που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (NextGeneration EU). Αναθέτουσα Αρχή του Έργου είναι η Περιφέρεια Αττικής, φορέας χρηματοδότησης το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αρμόδια υπηρεσία για την ωρίμανση, τη διενέργεια του διαγωνισμού και την παρακολούθηση της εκτέλεσής του είναι η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ.

Tο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει την κατασκευή ενιαίου δικτύου ποδηλατοδρόμου και πεζόδρομου στο τμήμα της ακτογραμμής της Αθηναϊκής Ριβιέρας, το οποίο ξεκινάει από το Δήμο Καλλιθέας και καταλήγει στο Δημαρχείο του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, διασχίζοντας έξι Δήμους (Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης). Το εκτιμώμενο συνολικό μήκος του ποδηλατοδρόμου και πεζόδρομου είναι 13,5 χιλιόμετρα, με κυμαινόμενο πλάτος έως 6μ.

Στόχος του έργου είναι να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ενιαία και προσβάσιμη ακτογραμμή στην Ευρώπη και να προσφέρει επιπλέον ανοιχτό χώρο στους πολίτες, ενθαρρύνοντας την πρόσβαση του κοινού στο παραλιακό μέτωπο. Η παρέμβαση στοχεύει στην ενίσχυση της χρήσης του ποδηλάτου και την παράλληλη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, μέσω της αναβάθμισης της ποιότητας του αστικού χώρου, της στήριξης των οικονομικών δραστηριοτήτων, της προσέλκυσης νέων οικονομικών λειτουργιών καθώς και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Η ΕΤΑΔ διέθεσε για τις ανάγκες του πεζόδρομου/ποδηλατοδρόμου 70 στρέμματα από την περιουσία που διαχειρίζεται. Η υπεραξία που θα λάβει η Εταιρεία από τα παράπλευρα ακίνητά της, άμα τη λειτουργία του ποδηλατοδρόμου είναι σημαντική.